26 март 2009

"Св. Атанасий" (Чирпански Манастир)

от месец планирам отиване до Чирпанския Манастир, но понеже все не остава време, днес вече се стегнах и го направих. спокойно, тихо, невероятно. Божествено. сърцето ми остана там, при скалите. манастирът църквата в двора аязмото. казаха ни, че водата е лековита и не пропуснахме да си вземем за вкъщи. входът на пещерата постница, където се е молел св.Атанасий пещера звучи доста пресилено. реално представлява една голяма дупка в скалата, където влизаш приведен и почти клекнал излизаш от другата страна, за здраве. изходът на тръгване си оставихме мартеничките на едно дръвче в двора. дано да е на късмет :) Манастирът “Св. Атанасий” се счита за най-стария манастир не само в България, а и на целия европейски континент. Смята се, че самият Св. Атанасий е основал обителта през 344г. след Христа.Малко след него са основани манастира “Кандида каса” в Шотландия през 360г. и два манастира, построени през 373-375г. в днешна Франция от Св. Мартин. Както и много други обители, Чирпанският манастир е бил многократно разрушаван и съграждан отново. Има безспорни археологически доказателства за неговото съществуване през Средновоковието. (взето от http://www.bulgarianmonastery.com/)

8 коментара:

Lil каза...

Олеее Бубеее,на какви красоти си се насладила.Завиждам ти благородно и благодаря за страхотните снимки.Пролетта идва/дори дойде ,така че и на мен вече ми се иска да скитосваме по такива чудни местенца.
Цунки и усмихнат ден :){}

Aquawoman каза...

През уикенда хващаш Васето за ушите и някъде на планина :))
Гушки и на теб {}

Leucanthemum vulgare ;))) ... каза...

Дани, винаги разказваш така сладкодумно и илюстрираш пътеписите си така добре, че на човек наистина му се приисква да тръгне веднага на път :)))
Благодаря за чудната разходка ...
И ... искам още ;)))

Aquawoman каза...

И за мен е удоволствие да споделя разходката си с вас :)

Еoc каза...

Много е красиво. Трябва да се посети!

Rosen Hinkov каза...

A къде по точно се намира този манастир, бихте ли уточнила колежке, ясно че е до Чирпан някъде... Тези дни ще си ходя за малко до Бг. и бих го посетил.
Благодаря предварително

Aquawoman каза...

След Чирпан продължаваш до с.Златна Ливада(Чирпанско). Манастирът е до селото, лесно ще се ориентираш - има указателни табели навсякъде :).

Rosen Hinkov каза...

Хем си мислех че го познавам чирпанския район, но за първи път чувам за такова село. Сега ще го мапна в гугъл да видя къде е. Благодаря за информацията.Значи пролетта дойде Като гледам снимките на цъфналите цветове горе. Идеално:))