09 април 2009

Мъглиж и Мъглижки Манастир "Св.Николай Чудотворец"

това не ми е първото отиване в Мъглиж. но предните пъти беше адски студено и нямах нито време, нито възможност да обиколя и да събера впечатления. и понеже на пролет хич, ама хич не ме свърта у нас - къде, къде - в Мъглиж . съчетах в едно - гости и приятна разходка. макар и малко, е много обаятелно градче. стари къщи, къси и тесни улички, топли и гостоприемни хора. по пътя всичко е така :) цвят, зелено, цвят, зелено... първо се изкачихме до паметника на Септемврийското възстание. няма да казвам, че е много внушителен, защото се вижда. но градът отгоре е наистина приказна гледка ... полянката на върха, където спряхме да починем, защото изкачването до горе е цяло изпитание :) храмът "Св.Димитрий" на центъра. такива са всички улички ... едно от дюкянчетата в градчето. Манастирите са ми любима тема, затова как ще пропусна Мъглижкия :)) скрит е на много красиво място, скътано в полите на планината, на тихо ... "Св. Николай Чудотворец" (инфо) външната порта. църквата на манастира и вътрешния двор. монашеските килии и спалната база. иконата върху чешмата пред манастира. ( по пътя на връщане мярнах още една чешма, с лика на св. Никола, а отпред с издълбан надпис " Отче Николае, моли се за нас ! " съжалявам, че не я снимах, беше много красива ... вечерта на гости, с Ямболска гроздова и салатка :)) ммм...имат чудна мерудия :) по пътя обратно вече не бързах и спирах постоянно за снимки. пролет навсякъде . прелест ...

7 коментара:

Leucanthemum vulgare ;))) ... каза...

Прекрасно! Очарователно! Забележително!
Винаги, когато разглеждам твоите пътеписи, ми се ще да тръгна по твоите стъпки.
Скоро мисля да посетя зоологическата градина в Стара Загора, което пак се дължи на едни много симпатични снимки, които видях тук :)))
Благодаря за хубавото настроение, мила Дани ...

Владимир Кабрански каза...

Хубав пътепис.Най-много се зарадвах на цъфналите клонки. От две седмици говорим, че полета е вече тук, но я усетих днес в тези снимки.

Анонимен каза...

Удоволствие беше да си направя нова разходка с теб!

Lil каза...

Ухааа Бубче :) Добре си се разходила.А каква пролет само си ни донесла.Благодаря :) Снимките са ти чудесни :)
Цунки и усмхната нощ {}

Aquawoman каза...

Радвам се, че съм ви доставила наслада :)

Еoc каза...

Чуден е този манастир :) още едно местенце в списъка, с чакащи за посещения кътчета. И аз обичам манастирите. На Цветница бях в Обрадовския св.Мина, но не правих снимки - имаше твърде много хора

Unknown каза...

Zdravei,

Izvinqvam se 4e nqmam kirilica na kompiotera ama pi6uvam ti ot Makedoniq. Mnogu mi haresva tvoq blog, i proletnite snimki ot Manastira Sv. Nikolai 4udotvoreca. Obi4am da pytuvam, iskal bi da hodq na tova hubavo mqsto.
Prodylji i ponatatyk, obi4am ti postovete. Mili sa i strahotni.