15 юли 2009

спомняте ли си това време?

преди време обещах на Aria да покажа в блога снимки на книги от нашето детство. много обичам да се връщам в миналото, затова ги пазя като колекция, безценната ми съкровищница наброява около 150 детски книжки, които ревниво съхранявам в четири големи кашона в мазето, и съм забранила изрично да се изхвърлят :) естествено не мога да покажа всички, затова избрах най-любимите, които бяха (и сега са) по-популярни и които всички сме чели. надявам се да ви припомня хубави мигове :).. читанката от първи клас, помните ли я ? :). пазя и математиката, но понеже ми е много любима, реших нея да не я скенирам :))) руският буквар ;) ха-ха а кой си спомня, че през комунизма беше задължително да се абонираме за две детски списания, едното разбира се - руско :)) аз получавах тези двете, но като всички деца обичах да чета "Дъга" и "Миша". и от тях си пазя всички броеве, но не ми се ровеше да ги търся..

30 коментара:

Христина Чопарова каза...

Книжката с приказки на Ангел Каралийчев я имах същата - всъщност бяха цели три тома. И аз си ги пазя :)
Идеята е чудесна, а спомените - незаличими :)
Цунк! :)

Владимир Кабрански каза...

Чел съм повечето от тях, но любимата ми е Гъбарко. Хубави времена бяха. Безгрижни:).

Aquawoman каза...

@Хриска, да - три тома, с най-хубавите му приказки :) По сто пъти съм препрочитала за Тошко Африкански и за Ането :)))


@krizt и на мен ми е много любима!!!
Носи ми и топли спомени, защото мама ми я четеше преди да заспя :)

Христина Чопарова каза...

Ането ме натъжаваше много, не знам защо. И половината приказки също - безспорно фактът, че дъщеричката на Каралийчев е починала много мъничка, се е отразил и на творчеството му.
Пазя си всичко аз :))
А "Веселите картинки" на руски са изключението, но пък ги помня :)

Патиланското царство ми беше най-любима, заради номерата на хлапетиите и колорината Цоцолана :D
Но странно, Гъбарко и Незнайко не си ги спомням... :/

Aquawoman каза...

Цоцоланата е връхта :)))) Ти си по-малка и не знам дали си гледала Мутафова в ролята на Цоцолана по Лека Нощ, Деца. Падах от смях, струваше си само заради нея да се гледа :))))

Еoc каза...

Благодаря! Много, много хубава извадка :) Индийските и френските приказки вече са на листа :) Емил от Льоняберя и Приказния свят са целите изпокъсани от четене :)

Aria каза...

:-)а какви само илюстрации! харесвах всички, всички рокли от приказките. в махалата правехме детски театрални постановки с меркантилна цел - възрастните плащаха билет, а с парите после ходехме на кино, плуване, люлки и въртележка - и се опитвахме да постигнем ефекта с чаршафи и картон.

а за Патиланско царство нямам думи. смяла съм се до последна капка въздух.

благодаря за преживяването!

Aquawoman каза...

@Еос, Емил ми беше от идолите в детските години и пример за изтънчен беладжия :))) Любимата ми част е когато закача сестра си на двора, да виси на пилона вместо знаме :))

@Aria, радвам се, че ти доставих радост :). Мислех да скенирам и страници от книжките, но щеше да стане много дълга публикацията, затова се отказах, и реших да покажа само кориците.
Май на много хора Патиланците са ни любими :))

Plamena Markova-Koleva каза...

Стана ми много мило като видях детските ти книжки! Аз имам същите "Патиланско царство" и "Емил от Льонеберя" :р

Едно време баба ми ме научи да чета като използваше един руски буквар. Като му гледах картинките си мечтаех да стана ученичка, да имам от онези големите правоъгълни чанти и да трия дъската. И сега като видя картинките им се радвам (обаче повече се радвам, че вече не съм ученичка :))

Aquawoman каза...

@Plamena, тази радост не минава :) Аз 18 години не съм спряла да се радвам :)))))

morrt каза...

Мда, и аз си пазя всичко.
Само с цел да те подразня(малко), освен френските и индийските приказки от тази поредица, имам още три. Най-любими ми останаха японските.
Бих допълнил със снимки на Лукчо и "Моето портокалово дръвче", "Братята с лъвски сърца", Роня...и още толкова много, но ще натоваря много страницата. Все още, от време на време сядаме на пода и изваждаме от детските спомени.

Aquawoman каза...

Хи-хи, morrt и аз имам цялата поредица, но избрах да снимам тези. От нея индийските са ми любимите. И Лукчо ми се намира, но него го слушах на грамофонна плоча :)))))

Unknown каза...

Дани,много добра идея,почти всичко съм изчела без Алиса,още си пазя приказките на Шехерезада,на мен любима ми беше "Пипи дъгото чорапче" и "Патиланци",много хубава колекция браво на теб!

Lil каза...

Оххх,сладки споменииии :) Обичам книжки от малка и си пазя всички-опърпани,пожълтели-но скъпи.Препрочитам си ги често.Най-обичам Крузо и една овехтяла книжка с руски приказки :)
Страхотен пост Бубче.Благодаря ти :)
Цунки и хубава да ти е вечерта :){}

krassy каза...

Хубави спомени наистина, много от книжките са ми познати, а ги бях забравила... ей отмина ми детството :)

Aquawoman каза...

Мдаа, остаряваме за съжаление. Остават ни хубавите спомени :)..

Daria каза...

Много хубави спомени!Книжки, които знаехме почти наизуст!Чудесно е да се разгледат наново:)

The Red Witch каза...

Aquawoman, чудесни са книжките! И 90% от тях са и от моето детство (аз съм родена 1987г).
Не мога без тях, още са ми в стаята, забранила съм да се прибират по кашони...
Препрочитам си ги отвреме-навреме...и ми става хубаво :)

Unknown каза...

Аз ги имам почти всички, но най - обичах Андерсен, а после Емил от Льонеберя. Обаче къде е Пипито?

Aquawoman каза...

Хееей, радвам се, че ви доставих радост :) И аз се връщам честичко назад и си препрочитам любимите, навяват ми толкова мили спомени, защото всяка от тях е свързана с част от детството ми.

@Златина, наистина пропуск! Чудя се как съм я подминала, Пипилота трябваше да е между първите места :))

Unknown каза...

Хубави книжки имаш... Имаше и една поредица - приказки на славянските народи. Има я в читанката: http://bg3.chitanka.info/mylib/lib/series/Приказки+на+славянските+народи
Аз търся една книжка "Градът на сивите птици" - Радка Александрова. Много я харесвах...

The Red Witch каза...

ivo_isa, тези приказки на славянските народи не бяха ли част от една поредица "Приказки от цял свят"? Щото от тях аз имам поне 10 книги...
Книгата, която търсиш, за съжаление не съм я чувала...

WebPodaraci каза...

Руския буквар :) Много любимо мое четиво...а като ми омръзнеше, изрязвах картинките ...незнайно защо, и пак си купувах нов :)Много хубаво че ги виждам пак ...

Aquawoman каза...

@ivo_isa, "Градът на сивите птици" и аз не съм я чувала. Но това не ми пречи да я потърся в библиотеката, щом е стара, сигурно я имат :)

@Ocveti.NET, не се изненадвам :) Всички руски книжки са със страхотни илюстрации, имам няколко и бих ги разглеждала отново с кеф, само заради картинките :)

Petya каза...

ех,че хубаво...само докато поразгледах кориците и започнаха да нахлуват спомени....тази за Дивите лебеди имаше много красиви илюстрации.Помня,че след като прочетох и препрочетох книжката няколко пъти,продължих да я разлиствам и в детайли да разглеждам картинките.

Unknown каза...

Ако още съществуват, много ли ще те затрудни сканирането?

Dani каза...

Много хубава извадка -освен всичко друго имаше и и такива илюстрации ,които създават ететическо чувство и най-вече -разбираш какво е нарисувано .Благодаря за напомнянето

Unknown каза...

Страхотно! Все едно едно слънчево лято от детството ми се усмиха! Имам ги повечето, макар че са забутани из тавана на старата къща. Ще взема да ида тая неделя и да ги потърся.Благодара ти за хубото изживяване!

sas каза...

eххх, колко хубаво ми стана!!!! :)))

Unknown каза...

Като по-малка много обичах да препрочитам книжката за барбатоните! С часове разглеждах картинките по страниците... имам спомени, че си мечтаех като порасна да стана барбаронче :) Скоро се бях замислила, че след време като имам деца ще е хубаво да им чета историйките на семейство Барба, но за жалост не знам къде са ми книжките.. може някоя мишка да ги е гризнала за закуска.. родителите ми са много безотговорни хора..