18 август 2009

C`est La Vie

много се подлъгах по заглавието, а всъщност търсех весела книга, да уплътня времето преди заспиване, но да, тя наистина е забавна, но и ужасно сериозна, и по-точно е като брака - отвън с лъскава и весела корица, а вътре пълна с неудобни истини. според Кати Лети бракът е за лицемери и за наивници. а формулата за идеалния брак?
1 лицемер + 1 наивник :)

14 коментара:

Златина каза...

Хм... Не ми се ще мъжО да е лицемер, ама май наивника съм аз!

Aquawoman каза...

Ха-ха
Ако е вярно, че свинята изяжда хубавите ябълки, предпочитам свинята да съм аз :))))))

krassy каза...

днес вече за втори път се убеждавам, че брака не е това, което очакваме :), а за формулата аз май бих била комбинация от двете :)

Владимир Кабрански каза...

Хм.. От мъжка гледна точка корицата съвсем не е весела:))). Мисля, че ще пропусна да я прочета въпреки,че има нещо вярно във формулата, поне за външен наблюдател като мен.

Plamena Markova-Koleva каза...

Опа... тази книга ще я прочета :) Гадно, и аз се виждам като абсолютен наивник, значи милото трябва да е лицемер... аз си викам, че книгата е в грешка ;)

Anito каза...

"Бестселърът на всички времена - Как да открием мъжа на своите мечти и какво да правим после с тоя боклук?!" :D

Aquawoman каза...

сори, че се появявам толкова късно..
харесах много стила на Кати Лети, защото книгата не натрапва мнение, просто разказва историята на три щастливо омъжени приятелки, от различни социални слоеве, като самата тя се въздържа от коментар, отваряйки много въпроси, но оставяйки ги без отговори, всеки сам да направи изводите за себе си..
някои се лъжат директно в очите, други предпочитат да не разговарят, мълчаливо заобикаляйки цял живот истината, но лъжата е част от всяко(здраво) семейство, това е основното в книгата :)))

@Aivanova, точно така ;))

Gery каза...

в последно време се начетох на "цакащи истини".. )))
Крамер срещу Крамер, все това ми припомнят подобни текстове.. замисли ме дали току виж един ден героят на моят роман ми издейства всевластната мама да ми изпее Heaven And Hell в акустичен вариант, с китка в косата. няма невъзможни неща.

п.п. привет от бившия savage..:)

Aquawoman каза...

ах, angie, настъпа ме по душевната пришка :)) много трябваше да порастна, да разбера, че "всевластните мами" трябва още в началото да се поставят на мястото им. вече си имам железен принцип - с роднините на гаджетата ми не разговарям, и не се събирам с тях по никакви поводи, ограничила съм разговорите единствено до телефон, но и тогава се държа студено, дори надменно. да видиш как ми говорят миличко ;))))
майките си мислят, че като са го отгледали, цял живот ще им "шета" на акъла. но няма вече такива филми, Даниелка порастна 8)

Gery каза...

Дани.. вярвай ми, има порастанали момчета, над 30 годишни, които нямат нищо против мама да му филмира живота. да му рови в телефона, в мейла, в блога, да следи срещите му, разговорите, да си позволява да пише гневни писма на приятелките му, с което неведнъж и два пъти го разделя на практика. да диктува кое как трябва да се възприема, тълкува и изживява, естествено според нейното мнение, да регистрира навсякъде блогове, за да развява гащите, текстовете, снимките и чорапите му из виртуалното пространство.. какво ненагледно чедо е нейното. да подбира компаниите му според симпатиите й и да участва активно в сбирките им, да го запознава наляво и надясно с подходящи според нея жени, да ходи с него на почивка, да мълчи по неудобни въпроси относно някои наркотични субстанции, да управлява интимния му живот, да те упреква откъде накъде ще го замеряш с парите си и с подаръци, ще го водиш по разни красиви места, по концерти, ще му финансираш идеите.. та ти извършваш - "най-големият грях - непоисканото добро"? та това после го измъчва, кара го да мрази себе си, причиняваш му психическа травма.. това си е чист психически тормоз за който може и да те съдят, аха.. да бе, вярно, че използва всички възможности, разръшка връзки, бягаше от работа, за да обикаляш с него по доктори.. та тя ти е благодарна.. спести й толкова грижи.. но не си права, когато изискваш от него. подтискаш го, защото го контролираш по този начин, караш го да се чувства зависим и ангажиран към едни отношения на които не може да отвърне. не и така, както ти смяташ, че трябва. нали ти го каза и той самият? тактиката ти не е подходяща за нейното момче, трябва да смениш балетната стъпка, да се изчистиш от всякакви очаквания, да отвориш съзнанието си и да приемеш, че той е различен човек. може да се държи както си иска, не ти дължи нищо. как ще му правиш забележка, че непрекъснато се заглеждал по други, та той да не ти е гадже? то гаджето му в момента не се съобразява с това, ти искаш.. (гаджето е силно казано, защото според нея са сексуални отношения, а не - връзка. на които той обръща гръб, тъй като девойката престъпила границата и се влюбила, пък иска и да прерастнат в нещо сериозно...)
за любов не говорим, за приятелство още по-малко, но ако не искаш да загубиш благоразположението му - бъди добра, усмихната, послушна, всеотдайна и най-важното - неангажираща. остави го да те обича по своя си начин. нима не разбираш?? знаеш ли какви глупости и тя е правила преди време когато един приятел на сина й се влюбил в нея.. (минава 55 г.жената).. побъркала го момчето, а не може така. приеми всичките му недостатъци и най-вече неговият ангел-пазител.. някой ден може и да ти отдели половин час за кафе, знае ли човек.. а сега бягай в ъгъла и оттам не спирай да го аплодираш, вярваш, подкрепяш и тн. Бог ще те възнагради за тази ти доброта.. той ще ти възвърне вложената енергия..
тцъ, тцъ))))

каквото и да ограничиш при тази така изкривена реалност на отношения нищо, ама нищичко не се получава. всяка дума, всеки жест, всяко дело просто се сгромолясва. все по-грозно при това:) та, просто се грабваш нанякъде и се спасяваш. амин))

не знам защо изобщо го споменавам.. навярно се чувствам много щастлива, свободна и спокойна в момента:) направо летя))
много усмихнат и ведър ден ти желая:)

Aquawoman каза...

Angie, толкова познато, сякаш аз съм съм го казала :))) Два пъти се сблъсках с мамини синчета и дано никога не се потрети. Представи си как 100 килограмовият ми възлюбен подтичва на ситни стъпки след всевластната мама, която върви наперено отпред, а аз викам след него да се обърне, да си уточним отношенията. Беше такава мила картинка :))), а той изглеждаше жалък и дори гнусен. Когато ми домъчнее за него, си спомням за този случай и ми минава тотално :). Боже, в онези дни толкова много ме болеше, сърцето ми се късаше от мъка, и бях напълно сигурна, че съдбата тъпкано ще и го върне, и тя ще остане сама като мен. Не се минаха година-две и точно така стана, най-близките и роднини починаха, а обгрижваните и дечица я зарязаха като куче, и заминаха да живеят в чужбина. Angie, няма ненаказано зло, а също и добро, затова ти вярвам, че сега си по-щастлива. И аз така съм по-спокойна - имам стабилен мъж до мен, който ми помага във всичко, и обича детето и семейството ми. Нищо повече не ми трябва :)
Прегръдки и хубав ден и на теб! :)

Unknown каза...

Думата брак сама по себе си говори,че това не е добра форма на съжителсво,брака отдавна е отмираща инстаkция,не я уважавам,нищо че съм вътре:)))

Neizi_ss каза...

Сигурно бих могла да споря по въпроса дали е отмираща форма брака - но всеки има неговата си гледна точка :) И аз съм вътре за втори път :) Но не съжалявам нито за неуспеха първия, още по-малко пък за щастието сега :) А за това че идеалния брак е лицемер+наивник - едва ли е общ знаменател за всички връзки ...
...Може би първо ще прочета книгата и после бих коментирала ...
Аквичке мила ... имаш си наградка при мен :)

Ирония Идиотова каза...

Обаче не знаете какво става, когато формулата бъде променена:)
1 ледник + 1 флуид в розАФо = развод.
Ха-ха..:))
Цункиии на Акви:):))