06 септември 2009

Още нещо за митрополит Николай

Във връзка със зачестилите блогърски нападки срещу отец Николай. Далече съм от мисълта да се правя на моралистка, просто изразявам и аз като вас моята позиция. Не знам дали "Бог наказа народа заради концерта на Мадона", но едно е истина - че българите отдавна не се вслушват в гласа на Църквата. Прочетох за Николай, че е "отявлен фундаменталист, безбожник, човек, който сее зло" и т.н. ОК, може да сте прави, но първата мисъл, която дойде в ума ми, е един стих от Библията, не знам от коя книга е и съжалявам ако не го цитирам точно "На Мойсеевото седалище седят книжниците и фарисеите. Всичко що ви заръчат правете и пазете, но според делата им не постъпвайте" Какво по-ясно от това и има ли дори смисъл от коментар? Концертът на Мадона се състоя в деня на обезглавяването на св.Йоан Кръстител. Специално на този празник (както и на някои други точно определени светии) Църквата пази строг пост - т.е. без вода и храна. Този път бе позволено само хляб и вода, защото денят се падна в събота. Не знам дали осъзнавате сериозността на празника?! Аз също съм фен на Мадона, обожавам всичките и песни, но в този ден, дори да имах възможност, не бих отишла да се забавлявам. И още нещо, което вече написах в блога на peter ivancheff- пак от Библията, ако не се лъжа - "всяка власт се дава от небето". Не говорете против Свещениците, не си вкарвайте душите в грях. Какъвто и да е отец Николай, той е от наместниците на Бог. Дори и грешници, те знаят по-добре от нас кое е правилно и кое не, и Господ изразява волята си точно чрез тези хора.

11 коментара:

Bla каза...

Църквата е вредител, а въпросният е лицемерна ретроградна мижитурка. Както никой не кара свещениците да си пускат Мадона на рождения й ден (примерно), така никой (най-малкото пък някой си смотан митрополит) ще държи сметка на хората кога могат и кога не да се забавляват. Средновековието е мъртво от векове, for go(o)d.

Христина Чопарова каза...

Дани, радвам се да чуя гласът на разума :)
Ако забавляващите се можеха да се видят отстрани колко са жалки, дали биха им се размърдали мозъчните гънки? Съмнявам се.
И съжалявам, че гледат с широко затворени очи. Но изборът е техен.

Владимир Кабрански каза...

Коментираш от позицията на твоята вяра и затова ще си спестя думите за митрополита. Преди време един подобен на него ме каза,че съм животно защото не вярвам. Тези думи никога не би изрекъл един мой приятел, който е свещеник и когото хората обичат и уважават. Той не е митрополит, но всеки ден е до хората. Кой от двамата е истинският наместник? Този назначен от клира или този,когото хората признават?

Valkocompany каза...

Какво може да се очаква от една нация която пращи от атеисти, и от една псевдорелигия която обвини Мадона косвено в тази трагедия ? Най - жалкото е че всеки месец в страна ни се обявява ден за траур.

Plamena Markova-Koleva каза...

Църквата като "институция" отдавна ме отврати с непрекъснатото отричане на какво ли не. Не я чувствам близка нито пък приемам сериозно историите в Библията. А в момента, в който за смъртта на толкова хора, причинена от престъплението на нехайни идиоти, се обвини един концерт... ами някак става глупаво.

За протокола - дразнят ме повечето песни на Мадона, дразни ме и тя самата, но от това, което чувам, концертът е бил нещо феноменално (и не се съмнявам). А какво ни предлага църквата, освен омраза?

Rosen Hinkov каза...

Като изключим цитатите от библията за всичко останало въобще не съм съгласен с теб. Този субект не е абсолютно никакъв наместник, а най обикновен лицемер и безбожник, справка–вижте му колата с която се вози, последен модел „land rover„ ако се не лъжа. Миналата година писах един пост за този мУтрополит по един друг повод, но всичко написано си остава напълно актуално и в момента, там има и някой справки от биографията на този Николай, ако искаш хвърли им едно око
http://hinkoff.blogspot.com/2008/12/blog-post_28.html .
И нека Бог прости загиналите българи.

Еoc каза...

Лично за мен най-странното нещо е, че църквата извършваше венчавки на 29-ти /кумувахме на едно семейство на тази дата/, не съм особено религиозна, но това ме потресе, замълчах си пред младоженците.. След като са обявили датата преди 6 месеца, струва ми се че е било редно в храма да ги насочат към друг ден..

Unknown каза...

Дани,всичко това с трагедиите не е случайнно,сигурно си има причини!А Мадона какво им е виновна Мадона?ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ ,ЧЕ ТЯ Е ПРИЧИНАТА ЗА ТРАГЕДИЯТА,ПЪЛЕН АБСУРД!

I каза...
Този коментар бе премахнат от автора.
Aquawoman каза...

Съвсем умишлено не коментирах този път, просто защото нямам какво друго да кажа.
Дори да не вярвате, не се заигравайте с такива опасни неща, защото Божиите наместници не са политиците, които осмивате в блоговете си. Както каза Хриси - сега се просто се забавлявате, но всеки си носи отговорността за постъпките.
Както вече написах в постинга - нямам мнение дали случилото се е Божие наказание, но дори най-големите атеисти следва да се замислят, че трагедиите в България се случават все по големите празници. Всъщност точно това се опита да каже митрополит Николай и затова стана лош.

Unknown каза...

Православното християнство е само една от всичките религии, твърдящи, че единствено те показват правия път.
Аз съм атеист, защото предпочитам да разбера природата мислейки, а не да вярвам на казано-недоказано, особено със заплашително-поучителен тон. Както вече съм писал, християнството набляга на страха. Последните твои думи показват, че и тази тактика продължава да работи. Отговорността за думите и постъпките си поемам винаги, за разлика от мнозинството "божи наместници". Не мога да разбера този (безпричинен за мен) религиозен страх, който те успяват да всеят у хората, с цел манипулиране на обществото. Не мога да разбера и глупостта която някои проявяват, като вярват на думите им, затваряйки широко очи за делата им.
Извинете за начина по който се изразявам, но съм свикнал да наричам нещата с истинските им имена.
Колкото до митрополит Николай, той показва с действия и думи двуличието на дребната си душица. От такъв не мога да се страхувам, той просто ме отвращава. В такива моменти съжалявам, че не съм вярващ християнин, та да се "насладя" на мисълта за "неизбежното му вечно наказание"